pühapäev, 8. november 2009

Berliini müür


Alam-Saksimaa liidumaa parlamendisaadik Christel Wegner vihastas oma kaasmaalasi sellega, et nõuab endise Ida-Saksamaa kurikuulsat salapolitsei Stasi taasloomist.
Wegneri arvates vajab pragune Saksamaa just sellist kõvakäelist organisatsiooni, mis aitaks riiki kaitsta taandarengu eest, vahendab STT.
Saksamaa kommunistliku partei ridadest Alam-Saksimaa parlamenti valitud Wegneri arvates oli ka Berliini müüri rajamine õige tegu.
«Selle müüri ehitamine oli õigustatud, sest see takistas lääne pool elavaid sakslasi DDR-i pääsemast ja kaitses ida pool elavaid sakslasi lääne mõjude eest,» leidis parlamendisaadik.
Vasakpoolseid esindav parlamendisaadik Gregor Gysi kritiseeris Wegneri vaateid, öeldes, et Ida-Saksamaa on ammu ajaloohõlma vajunud ja seda ei taastata.
«Wegneril pole vist aimugi, kui palju inimesi Stasi kontrolli all olnud Ida-Saksa riigimasin vangistas või hävitas,» lisas vasakpoolne parlamendisaadik Bodo Ramelow.
Nüüd on Alam-Saksimaa vasakpoolsed nõudnud Wegneri tagasiastumist ja saadikukohast loobumist.
Berliini müür rajati 1961. aastal tolleaegse Ida-Saksamaa eestvedamisel ja seda nimetati «antifašistlikuks kaitsemüüriks». Tegelikkuses püüti sellega takistada Ida-Saksamaal elavate inimeste massilist põgenemist läände.
Ida-ja Lääne Saksamaad eraldavat Berliini müüri valvavatel sõduritel oli käsk maha lasta kõik, kes seda müüri püüdsid ületada. Saksamaal ei teata siiani täpset inimeste arvu, kes seda müüri ületades hukkusid. Hukkunute arv kõigub 86 ja 238 vahel.
Berliini müüri lammutamine algas 1989. aastal ja aasta hiljem ühendati Ida- ja Lääne-Saksamaa üheks riigiks.

Kommentaare ei ole: